
Samen voor de ander
Inwoners kunnen nog beter zorgen voor hun (mentale) gezondheid met een gericht en gevarieerd aanbod aan voorlichting en activiteiten. Verwarde mensen functioneren beter met hulp van een begripvolle samenleving. Kinderen van vluchtelingen starten met meer succes in ons land dankzij aandacht en steun.
Met de voorbeelden uit deze zomer-editie van het Samen voor Gezond Magazine laat ik zien: de een kan niet zonder de ander. Dat werkt twee kanten op. Het is gewoon om ondersteuning of hulp te vragen, omdat je nu eenmaal niet alles alleen kunt. En het is goed om ondersteuning en hulp te bieden, omdat de ander het kan gebruiken en dit voldoening geeft. Het liefst zo veel mogelijk informeel als het kan, en professioneel als het nodig is.
Uitdagingen en ambities
Ik hoef u niet opnieuw te vertellen dat de uitdagingen in de publieke gezondheidszorg groot zijn: toenemende vergrijzing, zorgen over bestaanszekerheid en groei van gezondheidsverschillen in onze samenleving. Hier staan ambities tegenover: vernieuwing in de zorg, werk maken van preventie om gezondheidsverschillen te verkleinen en ontwikkelkansen te vergroten, op naar een Gezonde Generatie in 2040.
Domein-overstijgend werken
In toenemende mate groeit ons besef dat we dit niet kunnen zonder de ander. Ik niet zonder anderen in mijn leven, maar ook wij als professionals niet in de ondersteuning van anderen. We zijn effectiever als we meer domein-overstijgend werken aan oplossingen. Dit wordt ondersteund door het Integraal Zorgakkoord en de GALA-akkoorden, input die de DG&J in haar Meerjarenbeleidsplan gebruikt. Ook daarover leest u in deze editie.
De een kan niet zonder de ander. Dit is mijn uitnodiging tot nóg meer samenwerking. Het is niet voor niets dat dit magazine Sámen Voor Gezond heet!
Eveline Schurink, directeur Dienst Gezondheid en Jeugd (a.i.)
