Nationale Valpreventieweek

‘Bewegen is absoluut de beste valpreventie’

De laatste week van september is Nationale Valpreventieweek. Doel van deze jaarlijks terugkerende week is bewustwording en kennisspreiding. ‘Dit jaar is dat belangrijker dan ooit’, meent Judith Bouwmeester, Adviseur Publieke Gezondheid GGD ZHZ. ‘De coronaperiode laat namelijk een significante stijging van het aantal valincidenten zien. Hoogste tijd om senioren weer in beweging te krijgen; bewegen is absoluut de beste valpreventie.’ Daarom focust GGD ZHZ – in navolging van Veiligheid NL – dit jaar in de Valpreventieweek op de zorgprofessionals.

‘Voor senioren zijn de risico’s van niet-bewegen niet minder groot dan de risico’s van corona,’ zegt Judith Bouwmeester stellig. De noodzaak tot actie is groot. Juist nú is het belangrijk dat valpreventie en bewegen voor senioren bij alle gemeenten hoog op de agenda komt. Gelukkig gaan hier en daar de verschillende beweegactiviteiten weer van start, maar dit moet structureler in het beleid worden geborgd, bijvoorbeeld via het Lokaal Sportakkoord. We weten dat de zorgkosten de komende 10 jaar zullen verdubbelen; valincidenten zijn een belangrijke oorzaak van deze stijging. Dus: alles wat we kunnen doen om letsel te voorkomen, moeten we doen!’

Judith Bouwmeester, Adviseur Publieke Gezondheid GGD ZHZ

'Valincidenten zijn een belangrijke oorzaak van de stijging van de zorgkosten.'


Oorzaak stijging incidenten

Al enige jaren neemt het aantal valincidenten toe. We worden met elkaar immers steeds ouder en met het klimmen der jaren neemt ook het risico om te vallen toe. Tijdens de coronaperiode werden bovendien de meeste beweeginitiatieven voor senioren ‘on hold’ gezet en bleef iedereen veel binnenshuis. Mede hierdoor werden senioren nog minder uitgedaagd tot bewegen. De souplesse verminderde en de onzekerheid om te gaan bewegen nam toe. Ook deze combinatie leidde tot méér valincidenten. Reden genoeg om tijdens de Nationale Valpreventieweek, in navolging van het kenniscentrum Veiligheid NL, bij zorgprofessionals aandacht te vragen voor het gesprek met senioren over meer/weer bewegen.

0

65-plussers werden op de SEH behandeld na een val

0

65-plussers liepen ernstig letsel op na een val

0

65-plussers werden in het ziekenhuis opgenomen na een val

0

65-plussers werden tijdelijk of permanent opgenomen in een verpleeghuis

0

65-plussers overleden door een val

[Bron: Veiligheid NL, cijfers 2020]

Animo onder senioren stijgt

De zorg van GGD ZHZ reikt natuurlijk verder dan deze ene nationale preventieweek per jaar. Het expertiseteam Vitaal Ouder Worden heeft contact met alle gemeenten in de regio, met lokale (zorg)professionals en met kennisinstituten als Veiligheid NL, voor een optimale relatie tussen onderzoek, beleid en uitvoering. Het team treedt op als aanjager en geeft advies op thema’s als gezonde leefstijl, dementievriendelijke samenleving, mentale gezondheid en (dus) valpreventie. Samen met de Rotterdamse Erasmus Universiteit doet het team bovendien onderzoek, bijvoorbeeld naar hoe senioren de gevolgen van de coronacrisis ervaren. Daaruit blijkt dat senioren zich bewuster zijn van het belang van een gezonde en vitale leefstijl en dat de animo om te bewegen stijgt. Senioren zijn nog wel huiverig om zich weer aan te sluiten bij het lokale beweegaanbod in binnenruimtes; buiten bewegen is daarentegen enorm in trek.

Lokale initiatieven

Het team Vitaal Ouder Worden van GGD ZHZ is vanuit zijn expertise in meer of mindere mate betrokken bij lokale beweeginitiatieven voor senioren, zoals De Beweegtuin Papendrecht, DrechtMax in Dordrecht en Hendrik-Ido-Ambacht, Gorinchem Beweegt, Samen Bewegen Hoeksche Waard, GiGa Molenlanden en Sterk Staan Papendrecht. Bij deze initiatieven staat niet alleen het ‘fysiek bewegen’ centraal; het biedt de deelnemers ook mogelijkheden tot sociaal contact – iets dat minstens zo belangrijk is.

Wil je reageren of meer weten? Laat het ons weten.