Cees Vermeer:
‘In mei leggen alle vogeltjes een ei’
Ook deze lente ervaren we weer een explosie van levensenergie in de natuur vol fluitende vogeltjes, dartele lammetjes en planten die ontluiken met bladeren, bloesem en volle verse schoten. Na de grauwe wintermaanden maakt ons lichaam door de zonnestralen weer volop vitamine D aan, wat belangrijk is voor de productie van serotonine en dopamine, hormonen die van invloed zijn op onze stemming, slaap, emotie en seksuele activiteit. Soms maken we zo veel hormonen aan dat er zelfs sprake is van euforie!
Omdat mensen weinig kunnen doen tegen de invloed van het voorjaar, is het maar goed dat de GGD ook de seksuele gezondheid als één van haar taken heeft. We streven naar een positieve seksuele vorming waarbij jongeren leren over hun lijf, kunnen praten over wat ze fijn vinden, de grenzen van zichzelf en anderen leren respecteren, en een positief zelfbeeld ontwikkelen. Dat doen we samen met partners als scholen, jongerenwerk, Jong JGZ, wijkteams en COC in onze gemeenten. Ook dragen we bij aan het voorkomen van ongewenste zwangerschappen en het voorkomen en tijdig behandelen van SOA’s. De nieuwe campagne waarmee we jongeren onverbloemd en zonder opsmuk oproepen een HPV-vaccin te halen is een mooie uiting van deze positieve seksuele vorming.
(On)betrouwbare methoden
Overigens blijken mensen succesvol te zijn in het kanaliseren van lentekriebels. In 2016 kwamen onderzoekers aan Harvard University tot de ontdekking dat de meeste mensen geboren worden op 16 september. Wanneer we terugrekenen zou dat betekenen dat 11 december de ‘meest sexy dag’ van het jaar is. Het is dus vooral kou die maakt dat er meer gevreeën wordt. We weten ook dat de temperatuurmethode een onbetrouwbare methode van anticonceptie is. Ik zou daarom niet teveel vertrouwen op de slaapkamertemperatuur. Betrouwbare anticonceptie is goedkoper dan het hoger zetten van de thermostaat.
Voor gezondheid en welzijn
Over betrouwbaar gesproken: niet voor niets maken we ons dit jaar weer sterk voor een breedgedragen en diepgravende Gezondheidsmonitor Jeugd. Deze cijfers en analyses geven ons betrouwbare handvatten voor het beleid van gemeenten en scholen. Met als einddoel de gezondheid en het welzijn van onze jongeren.
Cees Vermeer, directeur publieke gezondheid DG&J ZHZ
Volgende maand: extra editie over dementie!
Met plezier kondig ik alvast een extra editie aan van het Samen Voor Gezond Magazine. In april verschijnt er een ‘special’ over dementie. Dit als afronding van de succesvolle campagne ‘Wij zijn zelf het medicijn’! Met cijfers, feiten en verhalen. Soms nuchter, vaak aangrijpend. Van harte aanbevolen.