
‘Gezondheid’ in al zijn facetten voor alle soorten doelgroepen is een populair ‘topic’. Het is veel besproken, bediscussieerd, beschreven, betwitterd en bezongen. In elke editie publiceren we de ‘pareltjes’ van wat we in de (sociale) media tegenkomen. Ook iets tegengekomen om te delen? Mail het naar de redactie van het Samen voor Gezond-magazine.
Gezondheidsmonitor na corona: minder gezond, meer eenzaam
Elke vier jaar wordt er een Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen gehouden. In het najaar van 2022 werd er een extra monitor ingelast om het effect van de coronacrisis te onderzoeken. Het onderzoek bestond uit een grootschalige vragenlijst waaraan 365.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder meededen, onder wie 10.000 inwoners uit de regio Zuid-Holland Zuid.

Ouderenmishandeling: probleem dat nauwelijks gezien wordt
Per jaar worden zo’n 170.000 thuiswonende ouderen slachtoffer van ouderenmishandeling, blijkt uit cijfers van de landelijke organisatie Veilig Thuis. Onder mishandeling valt bijvoorbeeld lichamelijk geweld, financiële uitbuiting of geestelijke mishandeling. Op de Internationale dag tegen Ouderenmishandeling op 15 juni werd opnieuw aandacht gevraagd voor dit ‘verborgen probleem’.
Ook in Zuid-Holland Zuid lijkt ouderenmishandeling een probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. Daarom hebben 25 organisaties al in 2021 het Veilig Oud-akkoord getekend, om samen te proberen ouderenmishandeling te voorkomen. Bijvoorbeeld door alerter te zijn op signalen en door publiek en professioneel bewust te maken van dit probleem. Ouderenmishandeling herkennen is namelijk niet altijd eenvoudig. Plotseling geldgebrek of blauwe plekken of veranderde reacties op iemand uit de omgeving, kunnen signalen zijn. Enkele jaren geleden, is er – met financiering vanuit de gemeenten in Zuid-Holland Zuid en vanuit het landelijk Programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ – een serie gemaakt over dit onderwerp. Klik hier.
[Bron: klik hier]
Samenwerkingsverbanden en nieuwkomers: wens en praktijk
Twee onderzoeksinstituten – SEO•economisch onderzoek en het Kohnstamm Instituut – hebben een doelgroepenonderzoek gedaan naar onderwijs aan nieuwkomers in het primair en voortgezet onderwijs. Hieruit bleek dat regionale samenwerking uitermate belangrijk is voor het verbeteren van het onderwijs aan leerplichtige nieuwkomers. En omdat samenwerkingsverbanden bij uitstek een regionale functie hebben, zouden ze ook een belangrijke rol kunnen hebben bij dit onderwijs.
Probleem en praktijk
Het probleem is echter dat dit formeel geen taak is van de samenwerkingsverbanden en dat zij ook geen geld mogen besteden aan ondersteuning op het gebied van taal. Daarvoor zou de wet dus moeten worden aangepast. Ondanks dat zijn er al een flink aantal praktijkvoorbeelden van samenwerkingsverbanden die voor nieuwkomers beleid ontwikkelen, voorzieningen opzetten en zorgen voor scholing en kennisdeling. Lees het hele onderzoek hier.
[Bron: klik hier]


Sociale Kaart voor regio Zuid-Holland Zuid
Inwoners van Zuid-Holland Zuid kunnen gebruikmaken van de digitale Sociale Kaart voor de regio. Hier kunnen ze met enkele eenvoudige muisbewegingen informatie vinden over (zorg)hulpverleners op het gebied van zorg en welzijn, wonen, jeugd en gezin of werk en inkomen.
Ben je op zoek naar een huisarts? Type huisarts en je postcode en je krijgt alle praktijken in de directe omgeving. Dit geldt ook voor therapeuten, zorginstellingen, thuiszorg, onderwijs, maatschappelijk werk, kinderopvang, fysiotherapie, mondzorg, verloskundigen, zorgboerderijen vrijwilligersorganisaties, maatschappelijke dienstverleners, apotheken, buurthuizen, sportverenigingen, patiëntenverenigingen … En meer, want de Sociale Kaart wordt natuurlijk voortdurend aangevuld en geactualiseerd. Nieuwsgierig? Neem hier een kijkje.